söndag 24 oktober 2010

Berlin

Två hela dagar i Berlin. Vi kom i fredags kväll. Vi har upptäckt Berlin både till fots och med cykel.

I kväll avslutade vi den här dagen med att gå på en konsert i Berlinerfilharmonikernas konsertsal. Bara den är värd ett besök, en stor konsertsal med en fantastisk akustik. I kväll spelade Rundfunk symfoniorkester med Eivind aadland som dirigent. På programmet stod: Leonard Bernstein, "West side story", Avner Dorman, "Frozen in time" - konsert för slagverk och orkester och Béla Bartók, konsert för orkester.

Martin Grubanger är ett namn att komma ihåg. Det var han som spelade slagverk, helt otrolig. Stående ovationer och oräkneliga inrop.

Vi står på en ställplats centralt i Kreuzberg. Vi kan göra Berlin till fots på lördagen. Bästa sättet att uppleva en stad. Med karta och guidebok lyckades vi promenera runt till Check Point Charlie, Unter den Linden, Brandenburger Tor, Reichstag, Regeringskvarteren, Potsdamer Platz med Sony Center och det stora minnesmärket över mördade judar















På Historiska Museet pågår en utställning ”Hitler und die Deutschen – volksgemeinschaft und verbrechen”. En mycket känslosam utställning som handlar om; hur kunde det hända, hur kunde det fortgå, vad var det som gjorde att människorna anslöt sig till Hitler. Hur kunde det fortsätta ända till slutet. Många besökare, varav många var unga, alla allvarliga. Utställningen pågår till den 6 februari och är väl värd att ha som skäl att åka till Berlin.

Efter detta blev det en välförtjänt potatissoppa och en kall pils på en trottoar utmed Unter den Linden. Skönt i solen.

Inför söndagen tog vi fram cyklarna. Ett annat utmärkt sätt att upptäcka en stad. Vi hade under lördagen noterat att det fanns cykelbanor i stort sett överallt. Nu hann vi med Tiergarten, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Kurfürstendam, KaDeWe (stängt) och judiska museet.

Judiska museet var också en tänkvärd upplevelse. Judarna har varit förföljda i många hundra år. Första världskriget kom och tyska judar ställde upp för fosterlandet med hopp om att bli accepterade som fullvärdiga medborgare, vilket också skedde. Sedan kom Hitler till makten som förbundskansler 1933, en av de första åtgärderna han vidtog var att dra igång den judeförföljelse som innan kriget var slut kostade 6 miljoner tyska judar livet.

Det här var Berlin för den här gången. Vi har hunnit med alla måsten. I morgon fortsätter vi söderut, riktning Lützen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar