onsdag 27 oktober 2010

Lützen

Vi komer till Lützen ganska tidigt. Parkerar på en sidogata, och väljer så smån ingom att stå kvar där till nästa dag i den lilla trivsamma staden. Här finns massor av minnesmärken från svenskarnas storhetstid. Halva Tyskland var ju svenskt territorium en gång i tiden.


Den här dagen blev sedan fylld med historiska återblickar kring den 6 november 1632 och slaget här då Gustav II Adolf blev dödad. I slottet inryms ett mycket intressant museum. Vi blev påminda om de fältherrar Gustav II Adolf mötte var Wallenstein och Pappenheim.
Efter besöket tog vi en två km lång promenad ut på slagfältet. Vid den plats där kungen stupade har det rests ett minnesmärke. Med hjälp av pengar från Oscar Ekman i Göteborg har det också byggts ett kapell. Två rödmålade korsvirkeshus från Dalarna finns också, som inrymmer ett litet museum och en shop. Vi hade turen att få en av trotjänarna på platsen som guide. En person som lever för minnet av Gustav II Adolf och det årliga firandet av hans död. Det har pågått i snart 400 år, även under DDR-tiden.


Från Göteborg kommer det varje år en buss med personer som vill minnas och delta i en gudstjänst i kapellet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar