fredag 5 november 2010

Deidesheim

Vi har verkligen stor nytta av våra cyklar. Efter att ha varit på turistbyrån och fått en cykelkarta över hela Pfalz drar vi iväg till Bad Dürkenheim genom vingårdar och vinbyar. Det är ett härligt höstväder, femton grader och sol, ungefär som mitten av september hemma.

I  Bad Dürkheim hamnade vi på en improviserad orgelkonsert i slottskyrkan. När vi gick in där var kantorn (?) där samtidigt och repeterade.

Vi står med husbilen hos en vinbonde inne på gården. När vi kom hem var vi inne hos honom och provsmakade hans viner. Det är ett vinslott, byggt och möblerat på mitten av 1800-talet. Familjen har ägt gården i fyra generationer.

Även här var både Gustav II Adolf och Karl XII på sin tid. Under trettioåriga kriget stod många slag just här i Deidesheim. Staden lydde under många herrar under de här åren. 95% av befolkningen dödades, som sedan ersatts med invandring från Holland och Belgien.

Pfalz är ett fantastiskt område att cykla eller att vandra i. Det verkar finnas cykelvägar överallt. Man kan också få gepäckservice, dvs bagaget skickas till nästa hotell efter en individuellt vald tur. Gå in på http://www.pfalz-radtouren.de/ .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar