fredag 12 november 2010

Sammanfattning

Vi har åkt husbil och levt i den 3 1/2 vecka. Härligt att alltid vara ”hemma”. Idealiskt att ibland äta lunch ute och enstaka gång någon middag. Vi lagar hellre mat hemma på lokala råvaror. Det går att leva billigt i Tyskland, eftersom både kött, grönsaker och även vin är mycket billigare än hemma.


Vi står nu på en parkering i Helsingör mitt emot Kastellet. Vi hade tänkt köra över Öresundsbron, men den var avstängd för lätta fordon. Är vi ett lätt fordon? Kanske inte, men vi är starkt vindkänsliga, så vi valde att fortsätta upp till Helsingör. Det blåser små-dj-r och regnar kraftigt.

Vi får alltid frågan om vad som var bäst på våra resor. Det har vi inte alltid svarat på. Låt oss ändå göra ett försök att svara den här gången.

Vi började i gamla svenskbygder uppe i Rügen med de gamla hansastäderna Stralsund, Rostock och Wismar med sin särpräglade arkitektur. Spåren av både Gustav II Adolf och Karl XII var tydliga. Besöket i Lützen, som kom något senare var nog det som öppnade våra ögon mest. Här i Tyskland är Gustav II Adolf mycket större, och man minns honom mycket mer, än vi gör hemma. Göteborg kan vara ett undantag.

Två dagar i Berlin med en konsertkväll i Philharmonin blev en helkväll. En enormt stor konsertsal med en fantastisk akustik. Att man dessutom från en ställplats centralt kan utforska Berlin både till fots och på cykel tyckte vi var spännande. Vi har generellt haft mycket stor nytta av våra cyklar på den här resan.

Efter svenskbygderna ville vi utforska några av de tyska vindistrikten, Franken, Würtemberg, Baden, Rhein-Pfalz och Rheingau. Till flera av dessa kan vi gärna återvända. Vi tar i så fall med cyklarna till Franken och Rhein-Pfalz, eller vandrar utefter Badische Weinstrasse. Det är så välordnat med cykel- och gångvägar i det här landet. Lokala turistbyråerna har mycket information, dessutom finns det ofta kommersiellt utgivna cykel- och vandrarguider att köpa hos den lokala bokhandeln.

Romerska badet, Friedrichbad, i Baden Baden var en enskildupplevelse som bara den nästan är värd en resa. Tre timmar naken i ett sådant bad är total avslappning och avkoppling. Passa på att gå en dag då det är gemensamt bad, herrar och damer. Man vill ju ha en gemensam upplevelse. Det här önskade sig faktiskt också för tjugo år edan i femtioårspresent. Lite sen leverans bara.

Den magnifika domen i Köln var en annan höjdpunkt på vår resa. Två dagar i Köln kunde blivit några fler, om vädret varit bättre eller vi haft mer tid. Samma gäller för Lübeck. Vi missade jazzpuben i Köln, Papa Joe.

På vägen upp från Lübeck stannade vi till i Burg på Fehmarn för att fylla gasol, billigt, 17 euro. Det tror vi är en mysig stad att stanna och samla sig i innan man fortsätter söderut i Tyskland.

Kunde vi ha gjort den här resan bättre? Två à tre veckor tidigare hade säkert inte varit fel. Det hade varit varmare. Nu ska vi inte klaga, vi har haft bra väder hela resan, utom nu på slutet. I Baden Baden var det t o m tjugo grader.

Vi gör gärna om delar av resan, men då koncentrerar vi oss på något av de områden vi besökt nu, och stannar upp där under något längre tid.

3 kommentarer:

  1. Låter som en intressant och trevlig resa!
    Håller för övrigt med om att husbilen är vindkänslig. Man är högre än en vanlig bil, men lättare än en lastbil så kastvindar uppe på en hög bro kan kännas ganska otrevligt...

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Jag försöker hitta detaljer om er resa till Sicilien. Hittar inte något!
    Varför?
    Hälsn. Arne Olofsson

    SvaraRadera
  3. Det kanske är bättre med min e-postadress
    y.a.olofsson@gmail.com

    SvaraRadera