måndag 16 april 2012

Epernay

Tisdagen den 10 april 2012.

Vi startar efter en något tidigare frukost än vanligt. Ulla börjar köra, det blir mycket småvägar först, innan vi hittar röda vägar på kartan. Utan GPS skulle det inte gå att ta sig fram så här på franska landsbygden. Det är spännande.

Vi upplever något mindre vår idag, men i vägrenar och diken blommar gullvivor och vitsippor. Närmast vägbanan växer det maskrosor.

Det ser ut att vara en bördig bygd vi kör igenom med spannmålsodling på stora , vidsträckta arealer. Rapsen blommar. När vi närmar oss champagne och Epernay tar naturligtvis vingårdarna över.

Under dagen korsar vi både Loire och Seine. Det märks att vi är i ett område av Frankrike där de stora slotten finns. Vi kör förbi flera av dem..

Vi kommer till Epernay under tidiga eftermiddagen. Efter att ha ställt ifrån oss bilen letar vi upp Avenue de Champagne. Här ligger de stora champagnehusen. Störst är Moet Chandon, men där måste man förhandsboka ett besök eller en guidad visning.

Längre ner på avenuen ligger Mercier, grundat av Eugene Mercier 1858. Redan år 1872 byggde han en vinkällare trettio meter ner i kalkberget. Den består av 47 tunnlar med en sammanlagd längd av 18 km. Vi åkte ett laserstyrt genom vinkällaren. Alla dessa tunnlar har hackats ut för hand och all sten har släpats ut med hästar. Ett imponerande arbete.

Eugene Mercier måste varit ett PR-geni. Till Vätldsutställningen i Paris 1989 lät han tillverka ett gigantiskt vinfat i ungersk ek. Det rymde 200 000 flaskor vin, och det hade gått åt 150 ekar för att tillverka det.

Det här stora vinfatet drogs av 24 oxar till Paris. Som förstärkning hade man 18 hästar som hjälpte till i de högsta backarna. För att komma fram var man tvungen både att förstärka broar och att lösa in hus som revs.

Till Världsutställningen 1900 skapade Mercier världens första reklamfilm. Den var två minuter lång och hade tagit två år att ta fram.

Det finns många pampiga champagnehus utefter Avenue de Champagne.

Senare på kvällen kommer det regn som vi väntat på under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar