lördag 7 april 2012

Motorvägar med elektronisk vägavgift i Portugal

Tisdag den 3 april 2012


Innan vi lämnade Portugal ville vi vara ärliga och betala det vi under de två senaste dagarna kört på motorvägar. Det är så att landet förutom tidigare betalvägar också avgiftsbelagt många (alla?) motorvägar. Det vi hörde först var att vi måste betala inom fem dagar på ett postkontor.
Vi letade upp postkontoret i Guarda. De skakade bara på huvudet. På polisstationen hänvisade man till att vi skulle kunna betala i gränsstaden Vilar Formosa. Väl framme där visade sig att postkontoret var stängt för siesta. Vi får väl se om vi får något krav hem till Sverige.
Det nya avgiftssystemet bygger på att man vid infarten till Portugal eller på ett fåtal ställen i landet köper eller hyr en elektronisk dosa som laddas med pengar. Jämför med Österrike där man har ett liknande system. Skillnaden är att på många bensinstationer utefter motorvägarna  kan man fylla på den österrikiska Go-Boxen.
Det finns också ett parallellt system avsett för turister där man inte har någon dosa utan istället betalar för obegränsad körning på motorväg i tre dagar. Enkelt för turister är det inte under några omständigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar