fredag 16 november 2012

Mot södern och värme

Fredag den 9 november 2012.

Nu har vi upplevt Dourodalen. Det var på tredje försöket. Vi har alltid sagt när vi kört förbi Porto att vi måste se var portvinet odlas.

Vi är för tillfället lite trötta på upplevelser, längtar istället till södern med sol och förhoppningsfullt värme.

Vi tar ut kursen på Sagres. GPSen räknar fram att det är sextiofem mil att köra. Den är inställd på att undvika betalväg, men så här långt norr i Portugal fungerar inte det.Vi måste ta betalväg de första 15-20 milen. Alternativen till det är alltför dåliga. Vi tar betalvägen ner till Costello Branco.

Till nästa problem att lösa. Hur betalar vi på Portugals nya elektroniskt övervakade betalvägar. Det kom vi inte underfund med i våras när vi passerade de här trakterna på väg hem. Ändå pratade vi då med både polisen och posten. Ingen visste någonting, det var för nytt.

Idag har man kommit en bit längre. Vi stannade på första bensinstation när vi kom in på betalvägen. Där kunde vi lösa "prepaid tickets" för den sträcka vi hade för avsikt att köra. Biljetten är giltig ett år och fungerar som ett konto kopplat till bilnumret.

Vi avslutar dagen körning i Estremoz, parkerar på det stora torget vid sidan om två tyska husbilar. Vi har kört exakt halvvägs till Sagres.

I bakgrunden skymtar det 27 meter höga marmortorn som ingick i den borg som byggdes för drottning Isabella i början på 1300-talet. Idag inrymmer det en mycket elegant pousada.

 
Estremoz är en fin liten stad där vi kunnat stanna ytterligare någon dag. När vi vaknar på lördagsmorgonen är det marknad på torget där vi står. Det är loppmarknad med massor av prylar. Det är också grönsaker, ost och mat. Den senare såldes ofta levande på torget.. Det var höns gäss och kaniner.
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar