onsdag 10 april 2013

Caceres

Det hängde lite lätt regn i luften, men det skulle inte få hindra oss att göra en rundvandring i Caceres. Vår utmärkta guide, Ulla, tog emot oss på den stora Plaza Mayor. Alfons IX av Leon erövrade staden 1227 och gjorde den till frihandelscentrum. Caceres har undgått alla krig på 18- och 1900-talen och blev den första Spanska staden på världsarvslistan 1949.




















Därifrån gick vi sedan upp till Iglesia de Santa Maria genom Arco de la Estrella. Inger en klar medeltidskänsla.




















I kyrkan ser vi förutom en vacker altartavla också en färgad Kristus på korset, Christo Negro. Det sägs att om man tittade direkt på honom kunde det leda till snabb bråd död.































Museo Provincial med en arabisk cistern i källarvåningen.





















Det finns inte bara sten i en stad. De här gamla städerna ligger också högt på någon kulle så man kan få en fin utsikt över grannskapet.




















Tillbaka i bilen körde vi till Carrefoure för att handla, innan vi satte målet på Toledo. Vi kom fram dit vid halv sjutiden. Här tänker vi bli kvar ett par dagar för att uppleva den här staden

2 kommentarer:

  1. Mycket trevlig sida ni har.Hur länge blir ni borta i år och vad kostar en sån resa med allt.Det kanske är svårt att säga men mellan tummen å pekfingret

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt, man gör ju ofta den kalkyl man vill se, lite önsketänkande. Vi ska försöka.

      Först har vi köpt en husbil. Den kostar oavsett om vi använder den eller inte. Värdeminskning, skatt och försäkringar, service mm. Det får bli en egen kalkyl.

      Äta och dricka ska vi göra var vi än befinner oss. Låt oss till att börja med säga att det inte blir någon skillnad om vi är hemma eller borta.

      Kostnader som vi inte har när vi är hemma är bränsle och avgifter för camping. Vår erfarenhet säger att det kostar 5000 kronor i månaden. Antingen kör vi och köper diesel eller så står vi stilla och betalar på camping. Kostar samma. Under vissa perioder kan vi fricampa mycket, vilket ev sänker kostnaden.

      Sedan kan vi backa lite; maten är mycket billigare här än hemma, vinet kostar bara en tredjedel mot hemma, en kopp kaffe på trottoerserveringen är också mycket billigare. Vi lagar mesta maten i husbilen.

      Personbilen hemma är avställd, ingen skatt och försäkring. Dagstidningen har vi uppehåll på. Värmen är nedsänkt för lägre elförbrukning. Något av det här har vi inte tagit med i vår egen kalkyk. Det är bara plus.

      Radera