måndag 14 november 2011

Pont de Gard och Nimes

Fredag 28 oktober

Vi startade på morgonen med att köra till Pont de Gard, en två tusen år gammal akvedukt. 43 meter hög, hur kunde man bygga sånt vid den här tiden, den står dessutom kvar. Det kaske är en ännu större prestation det lantmäteriarbete som krävdes för att bygga en 50 km lång akvedukt för att förse Nimes med färskt vatten, 20 miljoner liter per dygn. Höjdskillnaden från källan till Nimes är futtiga 17 meter. Hur fixade man det för två tusen år sedan, vad hade man för instrument?



Nästa stopp var Nimes. Vi lyckades faktiskt parkera med husbilen utefter en av Nimes breda boulevarder bara 800 meter från den gamla romerska arenan.

I Nimes finns två av de bäst bevarade byggnaderna från romartiden, Les Arenas och maison Carrée.

Amfiteatern byggdes under första århundradet före Kristus och har använts för romerska spel och senare för tjurfäktningar. Här dödar man inte tjuren i motsats till Spanien.

Det romerska templet, Maison Carrée, byggdes samtidigt. Notera kontrasten till det moderna konstmuseet i bakgrunden. Arkitekten, Norman Foster, menar att han fångat upp ett gemensamt formspråk.

Den här kvällen står vi på en ställplats i Palavare les Flots omgivna av mängder med båtar av olika slag i gästhamnen. Före middagen promenerade vi bort till fiskehamnen, delade på ett dussin ostron som förrätt.

1 kommentar:

  1. Visst är Pont du Gard imponerande! När vi var där för några år sedan, var det något av "Bondens marknad", men med många andra trevliga inslag. Ha en fortsatt trevlig resa!

    SvaraRadera