måndag 10 oktober 2011

Schleswig och Stade

Vi gick till sängs tidigt efter en lång dag. Ingen av oss är van att vakna och gå upp vid halvsextiden längre. Som pensionärer behöver vi inte det.

Nu blev det en timmas stavgång innan vi startade färden mot Stade. Vår GPS beräknade bästa rutt på motorväg via Hamburg. Efter bara några mil får vi trafikinformation om allvarlig trafikolycka, och att vi ska svänga av A7 redan om sjutton kilometer för att undvika befarad trafikstockning. Vi kom så småningom över Elbe med färjan vid Glückstadt.
Tyskland har förändrats sedan vi bodde här för drygt tjugo år sedan. Det är lördag och många affärer är öppna fram till klockan sex. Det förekom inte förut, utom en gång i månaden. Det kallades ”lange samstag”.
Förra hösten reste vi runt i gamla svenskbygder i östra Tyskland. Nu är vi tillbaka i det som på vår stormaktstid var en del av Sverige. Stade var förvaltningscentrum och svensk garnisonsstad då i den här delen av världen. Karl XII byggde ett stort magasin här som är museum idag.
I den gamla delen av staden finns många gamla  vackra korsvirkeshus. I stadskärnan finns också viss del ny byggnation. Det slår betraktaren att man i den nya bebyggelsen lyckats fånga drag från den gamla arkitekturen utan att det upplevs som pastischer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar