onsdag 22 februari 2012

Cadiz

Att ta båten in till Cadiz är suveränt. Tio minuter på cykel och tjugofem minuter med båten och man är mitt i centrum. Båten går ungefär en gång i timmen.


Cadiz är Europas eller västvärldens äldsta stad, grundad av fenicierna 1100 f Kr. Staden hette då Gadir. Cadiz har sedan erövrats av romarna 206 f Kr. Från romartiden finns det en romersk teater. Där pågår just nu en renovering av ett slag som många säkert har synpunkter på. Man bygger bl a upp de gamla sittplatserna med betongbänkar.

Efter romarna kom morerna som styrde staden tills de kristna tog över år 1206 med Alfonso X i spetsen. Det märks att det här är en stad som är stolt över sin historia.

På turistbyrån som ligger ganska nära hamnen hämtade vi en karta. På den fanns ett förslag till promenad genom staden inritad. Som duktiga elever valde vi att följa den och fick nog på det sättet en god överblick. Vi promenerade genom många gränder och såg många utsmyckade hus.




Sedan var det alla kyrkor. Iglesia Carmen är väl sockersöt?

Den stora kyrkan är ändå katedralen.

Under katedralen finns en stor krypta med kapell och plats för gravar. Vilka begravs här?


Bland de många torgen i Cadiz är blomstertorget ett. Det finns många fler, alla fyllda av caféer, restauranger och människor. Det bästa är att sitta ner, ta det lugnt och bara titta på folklivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar