tisdag 28 februari 2012

Cordoba dag 2

Cordoba är från början en romersk stad, grundad ca 150 år f Kr. När romarriket föll tillbaka tog morerna  över. På 900-talet var Cordoba den viktigaste staden i det västliga islam. Staden tävlade t o m i makt med städer som Bagdad och Damaskus. På 1200-talet kom de kristna och tog över makten.

Återigen har vi kommit till en stad där våra cyklar är det perfekta transportsättet. Via de breda boulevarderna kan vi cykla säkert och nå de delar av staden vi vill besöka. Idag är målet katedralen, Mesquita.

Cordobas katedral är byggd inuti den gamla moskén med sina 1000 pelare.

Klocktornet är den gamla minareten, som byggts om.

Mitt inne i moskén har man sedan byggt ett högaltare och kor,









En islamsk bönenisch finns kvar. Den är naturligtvis vänd mot Mecka. Hit vallfärdade man för att be. Pilgrimerna skulle går runt Mihrab sju varv, på knä.

Förgården till katedralen består av en underbart vacker apelsinlund.

Från katedralen leder en gammal bro från romartiden över floden. Där finns ett intressan museum, "el Museo de las Tres Culturas", den arabiska, den hebreiska och den kristna. Alla tre pratar om tolerens och att man ska leva parallellt med varann. Man får det att låta väldigt bra, men är det så det ser ut?


Efter besöket på museet stannade vi kvar på den här sidan om floden, borta från de största turiststråken för att äta lunch.

Det är Andaluciens dag idag. Det firas bl a med hästparader och musik.
















Vi avrundade den här Cordobadagen med en "café solo" på "Plaza de la Corredera" ett stort fyrkantigt torg på samma sätt som Plaza Mayor i Madrid och Salamanca.

Annorlunda husdjur.










Det går bara att sammanfatta en dag i Cordoba på ett sätt, åk hit och upplev själva.

1 kommentar:

  1. Håller till fullo med er om detta: Åk dit och upplev själva! Visst är Cordoba en underbar stad! För några år sedan vistades vi också några dagar i Cordoba. Underbart!

    SvaraRadera