söndag 12 februari 2012

Velez Malaga

Onsdag den 8 februari 2012.

Vi tar spårvagnen från Torre del Mar till Velez Malaga, som är den ursprungliga bebyggelsen och fortfarande administrativ centralort i Axarquia, en del av Andalucien. Som all gammal bebyggelse på de här breddgraderna ligger den högst upp på de höjder som finns. Allra högst upp ligger en gammal morisk borg som redan syns från Avenida Vivar Tellez, där spårvagnen stannar.

Vi vandrar uppåt genom den gamla bebyggelsen. I Iglesia de Santa Maria ser vi en intressant utställning och video  om Semana Santa, den heliga veckan, påskveckan då det är processioner med jungfru Maria och Jesus. Det är säkert en upplevelse att vara här just då.

Vi som inte är informerade blir genast fundersamma när vi ser de avbildade botgörande prästerna. De har en mask och en strut på huvudet, som påminner om Ku Klux Clan.

Vi missade den kyrka som innehåller en stor konstsamling, den var stängd.

Det var enkelt att ta sig upp till romerborgen, även om det var backigt.. Vägen tillbaka bedömde vi också som enkel. Vi hade en karta, klockan var mellan tolv och ett, alltså solen stod rakt i söder. Med de förutsättningarna skulle det inte vara svårt. Det var bara en komplikation, kartan var inte orienterad i norr-söder, den var vriden nittio grader.

Någon timma senare var vi ändå tillbaka i centrum efter att ha avverkat några extra backar upp och ner. Vid torget finns en restaurang, där åt vi lunch med ortens hantverkare och lokala polisen. En trerätters vardagslunch för 7,50 euro per person.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar