fredag 22 april 2011

Pisa


Nu har vi kommit till Pisa. Snacka om turistmål. Under det dygn som vi var här var det antagligen lika många besökare som vi har hemma i Mariefred på ett helt år. Vi står på en välordnad ställplats i närheten av där alla turistbussar parkerar. Härifrån utgår det hela tiden guidade turer. Det är bara 800 meter till Campo dei Miracoli med Katedralen, Battisteriet och det lutande tornet.

Interiör från katedralen.

Inredningen i dopkapellet är i fint arbetad marmor. Vi tror också att vi läste någonstans att delar är i elfenben.

Floden Arno, som vi först mötte i Florens, rinner genom Pisa ut i Medelhavet. Innan floden slammade igen på femtonhundratalet var Pisa en av de viktiga hamnstäderna i Italien, en position som tagits över av Livorno idag.

När vi vandrade runt i Pisa kom vi också till studentkvarteren. Vi fick intrycket att det var ett rikt studentliv. Vi tittade in på juridiska fakulteten, Det såg ut som innergården på ett gammalt kloster med pelargångar och balkonger, en underbar miljö för grupparbeten utomhus.

I Volterra blommade kasanjerna. Vägen ner till Pisa kantades av blommande syrener. Det har gått fort från tidig vår till försommar de veckor vi varit här i Italien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar