onsdag 6 april 2011

Siena

Återigen en dag med bara drygt fyra mils förflyttning. Det är perfekt att fokusera på bara en liten del av Italien, Toscana. Det bar av mot Siena. I Colle di Val d´Elsa fick vi plötsligt lite problem. Vägarbete med omledning av trafiken. Nu hade det nog varit bra med lite bättre italienska språkkunskaper förstod vi senare.

Vi körde efter omledningskyltarna och GPSen, gatorna blev smalare, en polisbil med påslagna sirener kom ifatt oss och frågade om vi inte läst skyltarna. Det hade tydligen stått att man bara ledde om små bilar, men att större bilar fick köra den normala vägen. Så mycket språkkunskaper har vi inte.

Hyggliga poliser erbjöd sig att lotsa oss ut ur stan mot vägen till Siena. Den väg GPSen föreslog gick inte att komma fram. Med polisens hjälp körde vi mot enkelriktning genom ett restauranstråk. Som tur var det långt före lunch, så det var tomt på alla krogar.

Det där med språket - vi är förvånade hur bra det går att kommunicera med engelska i de flesta situationer.

Framme i Siena Museo Civico vid Piazza Campo med renässanskonst. Madonnabilder var det gott om, har nog inte sett så många under vårt sammanlagda liv tidigare.

Duomen i Siena är imponerande med sin nästan vita marmorfasad.

Även fasaden är rikt utsmyckad med målningar.

Precis som hela kyrkan och altarrrummet.

Utanför katedralen förevigades ett lyckligt brudpar av två bröllopsfotagrafer. Vi hängde på.

Det är en vecka sedan vi kom till Florens. Där och i San Gimignano och här i Siena vimlar det av skolklasser på skolresa. Det är liv och rörelse på stan.

Vi måste ta tillbaka en sak. Vi har sagt till våra vänner att i Italen har EU-pensionärer fri entré till alla muséer. Det är fel, det gällde söder om Rom. Här är det reducerat pris, ofta till hälften. Bra nog.

2 kommentarer:

  1. Hej Arne! När ni är i krokarna, passa på att ta en tur med Vintåget - Il Treno de Vino. Hoppa på i Sienna och åk sedan genom vackra Orciadalen. Kliv av i Torrenieri och går till vinhuset Abbadia Ardenga och bli guidad där av en fullblodsgentleman i Borsalinohatt!

    SvaraRadera
  2. Tack Bitte för tipset. nu hade vi tyvärr hunnit lämna Sienna, men det här har vi kvar till nästa gång, alternativt att några vänner läser. över huvud taget är landskapet runt här helt otroligt. Vägarna går gärna högst upp på höjderna med otrolig utsikt.

    SvaraRadera