tisdag 19 april 2011

Volterra

Volterra, en stad som har sitt ursprung i 700-talet före Kristus, en stad som etruskerna bildade i landet etrurien, nuvarande Toscana. Som alla de här städerna med ursprung från den tiden ligger de högst upp på en bergkam. Man kör upp på en rejält krokig serpentinväg, belöningen är desto större när man väl är framme. Det finns en ställplats norr om staden, härifrån går det trappor upp, 254 steg. Ställplatsen var välbesökt.

Piazza Priore i Volterra med gamla medeltidsbyggnader.

Dopkapellet invid Duomo, katedralen.

Utsikt över tak ut mot det omgivande landskapet. Det syns hur högt upp vi är.

Rossi är den ledande tillverkaren av föremål i alabaster. Den här miljön är otroligt dammig. Stenlunga? I lokalen finns det ett anslag som säger att det inte alls är farligt, att det inte leder till lungproblem. Fan trót.

På förmiddagen idag besökte vi Museo Etrusco Guarnacci. Brittish Museum har många mumier, här har man mängder av gravurnor. Självklart också många andra föremål. Vi har sett flera andra etruskiska museer tidigare. Det här är bra, synd bara att vi inte kan mer om den perioden i Europa. Gravurnorna är rikt utsmyckade med motiv från det vardagliga livet.

Locken har porträtt på den döde, eller som i det här fallet ett gammalt par. Det här paret är uthuggit i alabaster för 2500 år sedan!

Sluta läs! Gissa vad den här bilden föreställer!

Det är skedformade föremål som används till att skrapa smutsavlagringar av kroppen . Vi duschar varje dag, etruskerna gjorde kanske inte det för 2500 år sedan.

Här finns det också en romersk teater från tiden efter det romarna besegrat etruskerna och tagit över Volterra som stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar