söndag 4 oktober 2009

Från Gouda till bondgård i Belgien

30/9 2009




De Sint Janskerk, Johannes döparens kyrka, är Hollands längsta kyrka, 123 meter. Det är inte det som imponerar, det är alla glasmålningar med motiv från nya testamentet, Jesu födelse och framåt. Vad som är än mer imponerande är att skisserna till de här målningarna också finns bevarade - kilometervis med kapper – allt från 1500-talet. Skisserna finns att se på Goudas museum, där man också får ta del av den restaurering som pågår. Påbörjades 2005 och beräknas vara klar 2010. Inför andra världskriget plockades alla fönster ned och gömdes undan.


En mycket intressant förmiddag. Gouda är värt en omväg. Hade det varit ett annat väder hade vi nog stannat ytterligare en dag och cyklat på någon av de cykelleder ut på landsbygden och utmed alla kanaler. Fick i alla fall med oss en bit av en underbart god Goudaost.

Vi sätter kurs på Brügge i Belgien. Efter ca 20 mil står vi nu i härlig lantlukt mitt ute på belgiska bondvischan. Alla faciliteter finns men inte så som vi föreställt oss att det ska se ut på en ställplats. Runt oss finns en mängd smådjur – en gris, många höns, getter och några ponnyhästar. Det här är en bondgård med ett värdshus – D´Halve Maene i Beernem. Vilka överraskningar vi får vara med om!

En reflektion när vi körde hit; Tur att vi får köra bara 80 km/tim i Holland med vår bil (har vi just upptäckt). Runt Amsterdam, Rotterdam och Haag är det massor av motorvägar och trafiken är stark. Känns lite lagom att köra 80. Sedan kan man ju undra hur stor del av Hollands areal som består av motorvägar….



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar