lördag 10 oktober 2009

Tapisserie de Bayeux

6/10 2009
Vi fortsätter med att köra västerut i Normandie. Det är Ullas kördag. Liksom igår är vägarna krokiga – vi väljer att köra på sådana. På en del ställen går vägen genom lövtunnlar, som har höstfärger (vi kan förståss inte köra så fort) genom byar med korsvirkeshus. Vårt mål för första etappen idag är Bayeux. Vi ser den berömda tapeten. Sylvia, en god vän, tipsade om den i somras. Hade hon inte gjort det hade vi nog inte kommit på att se den. Fantastiskt! Den visar Wilhelm Erövrarens invasion av England 1064 – en historiskt betydelsefull händelse. Tapeten är 70 meter lång och beskriver slaget, som skedde under en enda dag. Den är broderad och färgerna är fint bevarade. 1000 år efter en händelse kan vi alltså genom berättelsen på en broderad tapet lära oss om vad som hände. Kan inte ungå att jämföra med hur vi idag kan följa ett krig i realtid! Vad händer med dessa bilder om 1000 år?
Vi kan inte motstå en ”Flan” – ett bakverk – innan vi gör vår stora veckohandling på Carrefore. Går igenom hela affären och kommer ut med kött, fisk, grönsaker, frukt, två boxar vin och en salladsslunga (!). Totalt ca 1000 kr.
Åker till en närliggande ställplats i centrum av Arromanche-les-Bains. Också en historisk ställplats men från andra världskriget. Här finns betongklumpar från en hamn som byggdes upp efter ”Dagen D”. Liksom förra gången vivar här (för två år sedan) blir vi lite nedstämda.
Äntligen lite sol, så att vi kan promenera på den långgrunda stranden.

Varje sen eftermiddag den senaste veckan har det faktiskt varit uppehållsväder. Annars har det regnat mycket – men varmt. Nu, kl 21 är det en ljummen kväll, 21 grader!
Efter fiskmiddagen tar vi en kvällspromenad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar