fredag 23 oktober 2009

Picos de Europa

19/10 2009
Klockan på ringning för att komma iväg tidigt. Mot Picos de Europa – en nationalpark. Vägen slingrar sig uppåt i ett vackert och bergigt landskap. Ibland är vyerna nästan overkligt vackra. Kala höga bergstoppar och grönskande dalar. I en av bergsbyarna köper vi en bit ost av en man på gatan. Han hade skinkor och ostar i tygpåsar. I en av påsarna hade han också en bessman, så att han kunde väga det han sålde.

Vägen från Panes till Potes går genom en djup och mycket trång canyon. Den är smal och det är viktigt att planera möten med andra bilar, speciellt lastbilar. Vi når efter 3 timmars körning Fuente Dé. Därifrån går det en linbana upp till en av topparna. Det känns lite skakigt och hissnande att åka så brant uppåt. Vi promenerar sedan i ett molnlandskap. Vi är säkert på över 2000 m höjd, de flesta topparna här är upp till 2.500 m ö h.

Vi åker samma väg tillbaka ca 2,5 mil till Potes – en gammal stad med vackert bevarade hus. Här parkerar vi på ett torg intill kyrka och sjukhus (tror vi). Här kan vi väl inte bli bortkörda? Det kan vara lite stökigt i Spanien, för här finns egentligen inga ställplatser. Ibland får man finna sig i att bli bortkörd, har vi hört. Det har ännu inte hänt oss… Kollar in vädret på TV och det ser ut som om det blir regn i morgon. Vår första uppgift i morgon blir en vandring runt byn. Sedan åker vi mot Ovieda, där vi ska fylla på gasflaskan, som vi köpte i Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar