fredag 23 oktober 2009

Santiago de Compostela

21/10 2009
Lämnade Lugo ganska snart efter frukost. Något trångt att komma ut från parkeringen. Vi insåg nu på morgonen att vi stått alldeles intill ringmuren som går runt hela innerstaden. Lugo är en stad som är värd ett längre besök än det vi gör. Staden har varit ett centrum för romarna innan den brändes ned av morerna.

Vägen från Lugo till Santiago de Compostela är del av en pilgrimsled. Vi förvånas över hur många vi ser vandra den här pilgrimsleden. De flesta har en vandringsstav och några går med stavar, sådana som vi går med hemma.

Vi strosar i den mycket gamla stadskärnan och besöker bl a katedralen. Vi känner en djup vördnad inför detta byggnadsverk, som är runt 1000 år. Vi följer med några pilgrimsvandrare ner i kryptan och upp till bysten av S:t Jacob. Vi kan nog inte riktigt förstå vad den här heliga platsen innebär för dessa pilgrimer. Men vi kan se på dem som besöker katedralen att de är djupt berörda. Fortsätter att andas in atmosfären av den viktiga pilgrimsstaden när vi kryssar mellan vattenpölar och arkader.

Vid 17-tiden åker vi till en ställplats söder om stan. Det känns skönt att krypa in i myskläder, tända ljus och höra regnet som smattrar på taket. Det regnar kraftigt hela kvällen och natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar